16 Eylül 2019 Pazartesi

F-35 Yolun Yarısı Eder

F-35 meselesi ne kadar da çok dile dolandı, sanki pop şarkıların bir yaz aniden parlaması gibi akıbeti de öyle kısa olur mu diye düşünüyorum. Politikacıdan tutun da basın, akademi ve kafe müdavimlerine kadar geniş bir kitle bu konuda yorum yapıyor. Ben de TV ve Amerikan sitelerinden bazı hususlar öğrendim…

13 Eylül 2019 Cuma

Yeniden Asya Açılımı

Bayramdan hemen önce 05 Ağustos 2019 tarihinde Dışişleri Bakanı ani bir açıklama yaparak “Yeniden Asya Açılımı” nı ilan etti. Tam Pençe harekâtı devam ederken ve Fırat’ın doğusuna yeni bir harekât planlanırken ve Rusya’dan sonra Türkmenistan’da da göstericiler sokağa dökülmüşken… Bu arada yaptığım kısa bir tarama ile yabancı yazılarda: “FETÖ ve DAEŞ “Yeşil Kuşak” Projesini canlandırmak için Afganistan’da konuşlanmış.” bilgisini okuyorum…

9 Eylül 2019 Pazartesi

Güney Doğu Asya

Mart ve Nisan aylarında iki ay süreyle Güney Doğu Asya’da idim. Tayland, Endonezya ve Malezya ülkelerinde dolaşarak yaşamın içine girmeye çalıştım. Farklı bir yer, farklı bir kültür, farklı bir iklim ve sonucunda farklı insanlar, düşüncelerinizi de değiştiriveriyor…   

6 Eylül 2019 Cuma

Moskova Gösterileri ve Sibirya Yangını

29 Temmuz 2019 tarihli haberlerde Moskova’da 1000’den fazla muhalifin gözaltına alındığı, 03 Ağustos 2019 günü ise yine 600’den fazla gözaltı olduğu haberleri geçti. Göstericilerin gerekçesi “Yerel seçimlere hükümet müdahalesi” olarak duyurulmuş. Yine aynı gün, 03 Ağustos’ta, Sibirya’da yangın çıktığı ve 3 Milyon Hektar ormanlık alanın yanmakta olduğu, 2.500 kadar araç ve 28 yangın uçağı ile müdahale edildiği haberi geçti. Oldukça zor bir durum. Aynı haberde yanan alanın Belçika, yangından etkilenen alanın ise Portekiz büyüklüğünde olduğu bildirildi…

5 Eylül 2019 Perşembe

S-400 Diplomasisi

S-400 Füzeleri yine manşet oldu, oldukça yoğun bir haber trafiği var. Rusya ile geçen yıl anlaşmasını yaptığımız füze sisteminin bir kısmı 12-13-14 Temmuz tarihlerinde Ankara’ya giriş yapmış, mühimmatı ise yaz sonunda gemi ile gelecekmiş. Geçen yıl Temmuz ayında tam bir yıl önce bir yazı daha yazmıştım. O yazıda bu sistemin teknik özelliklerine de bir nebze değinmiştim. Özetle bu bir hava savunma sitemidir ve 600 km mesafedeki 30.000 m. ye kadar yükseklikte uçan her türlü hava cismini tespit ediyor, 400 km den itibaren de vurarak imha edebiliyor. Yani gökyüzüne korku salıyor, çelik bir ağla örüyor. Kabaca özelliği budur, ancak iç ve dış kamuoyunda oldukça yakından takip edilen sıcak bir konu olması ile dikkati çekiyor. Peki, bu füzeyi bu kadar önemli kılan ve herkesin tartışmasına neden olan mesele nedir?

3 Eylül 2019 Salı

Dijital Çağın Yapı Taşları

Yakın Çağ bitiyor, Dijital Çağ başlıyor, yaşam yeniden formatlanıyor. Dünya tek kutuptan çoklu kutba geçiyor. Yaşam yapay zekânın yönetebileceği formata sokuluyor. Tüm bunlar biz günlük yaşamın koşuşturmacası içindeyken, küresel yatırımlar, diziler, reklamlar, filmler, yazılar, medya, sosyal medya gibi araçlarla hissettirmeden yapılıyor. Temeli para ve din üzerine kurulu olan dijital çağın gerçekleşmesi için bir takım yapı taşları üzerinden hareket ediliyor. Bunlardan bazıları: Yapay Zekâ, Yeni Ekonomik Düzen, Yeniden Şehirleşme, Yeni Nüfus planlaması, Block Chain (Dijital Para), Deizm, Cinsiyet Eşitliği ve Tekillik. Bunları şöyle hayal ediyorum;

Dijital Çağda Cinsiyet Eşitliği ve Tekillik

Peşinen şunu söylemek te yarar var “kadın ve erkek eşit haklara sahiptir” ve olmalıdır. Bunun tartışmaya açık bir tarafı yok, hatta “nefes alan herkes eşit haklara sahiptir” cümlesi daha doğrudur.  Diğer yandan “kadın-erkek eşittir” cümlesi çoğumuz tarafından hak anlamında kullanılsa da bugün medya ve sosyal medyada bu terimin anlamı çarpıtılmaktadır. Varmak istedikleri yer “cinsiyet eşitliği” dir. Nihai hedef ise “tekillik” (Singularity) dir. Bunun anlamı, erkek ve kadının aynılaşıp birbirinden vazgeçerek müstakbel erkek ve dişi robotlara yönelmesidir. Dijital çağın yapı taşlarından biri budur, aile kavramı içermemektedir. Bunu biraz irdelememiz gerekiyor…

Rusya Neden Destekliyor?

Türk-Rus ilişkilerini anlamak için konuya üç dönemde bakmak gerekir. Birincisi; Çarlık Rusya (1917 öncesi), ikincisi: Sovyet Rusya (SSCB:1917-1989), üçüncüsü: Rusya Federasyonu (1989 sonrası). Bu şekilde bakıldığında ilişkileri anlamak daha kolay olacaktır…

2 Eylül 2019 Pazartesi

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi-4

Cumhurbaşkanlığı Hükumet Sistemi 24 Haziran 2018 seçimlerinden sonra 9 Temmuzda yapılan Kabine ilanı ile çalışmaya başladı ve bir yılını doldurdu. Şimdi yeni sistem ile idare ediliyoruz. Eski sisteme göre değişen ana hususlar tamamı değilse de kısaca şöyle:

Dünya Yeniden Kutuplaşıyor

Geriye doğru baktığımızda, 1914 I. Dünya Savaşına kadar Osmanlı´nın dünyaya bir düzen getirdiğini görürüz. Osmanlı 1918´de yıkılınca, galip Britanya ve çevresi “Devlet kur, adam yerleştir ve sömür” düzenini kurdular. Düzenin merkezi Hindistan idi. Bu düzenin kilit taşları küresel ticaret kapıları idi. Bu kapılar, Cebel-i Tarık, Süveyş Kanalı, Bab-ül Mendep, Hürmüz Boğazı, Ümit Burnu, Malaka Boğazı ve Türk Boğazlarıdır. ‘Kapıyı tutan parsayı toplar´ dediler ve 100 yıl hâkimiyet kurdular, tüm kıtaları tıksıra tıksıra sömürdüler…

1 Eylül 2019 Pazar

G-20 Zirvesi

Son yıllarda adı sıkça duyulan G-20 adında uluslararası bir toplantı yapılıyor. 1999 yılında başlayan, 2008 krizinden itibaren Devlet Başkanları tarafından temsil edilen bu toplantıların onuncusu, olağanüstü güvenlik önlemleri ile 2015’te Antalya’da gerçekleşmişti. Türkiye’nin de aktif rol oynaması nedeniyle biraz araştırınca şu bilgilere ulaştım…

Küresel Dünya Küresel 'Life'

Yukarıdaki başlık çok tanınmış bir şarkıcının yanılmıyorsam 2000 yılında yayımlanan albümündeki bir şarkısından alıntıdır. (Tarih yanılgısı varsa özür). Tarihe dikkat 21. Yüzyılın tam başlangıcı. İlk bakışta laf olsun diye yazılmış bir dize gibi gözükebilir ama bence hiç te öyle değil. Bu sözlerin 21. Yüzyılın hemen başında kullanılması da tesadüf olamaz. Bu yüzyıl ile birlikte “Küresel Yaşam”a girdiğimizi anlatıyor. "Life" İngilizce ‘de "yaşam" demek. Mesajı aldık, küresel Yaşamda birkaç yabancı kelime bilmemiz gerekir…